30è CERTAMEN MUSICAL CERET-BANYOLES DE COMPOSICIÓ PER A COBLA. BANYOLES 2014

En aquesta edició dels Premis, aprofitant l'avinentesa de commemorar els 300 anys de la desfeta de 1714, ens hi hem volgut afegir i, enlloc de concurs, hem fet l'encàrrec de composició de dues obres per a cobla, glossant aquest fet, a dos compositors capdavanteres de l'àmbit musical de casa nostra.

A en Jordi Molina li hem encarregat reviure els fets del 1714 i ho ha fet amb una obra per a cobla, percussió i cor amb el títol "Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat" que està inspirada en aquests goigs de l'any 1714 que invoquen a la Mare de Déu de la Llibertat.

A en Marc Timón li hem encarregat una perspectiva actual i de futur i ho ha fet amb una composició, també per a cobla, percussió i cor, que amb el títol ja diu molt "Catalunya 5714".

JORDI MOLINA MEMBRIVES

Blanes, 1962

GOIGS DE NOSTRA SENYORA DE LA LLIBERTAT - Obra per a cobla, percussió i cor

"Moltes foren les manifestacions religioses que tingueren lloc durant el llarg setge de 1714 per tal que la fe en la victòria ajudés a resistir l'embat de les tropes assetjants. Un exemple és el goig que es va dedicar a Nostra Senyora de la Llibertat de la capella de Marcús, amb el que es volia trobar la força de continuar resistint per la llibertat. Posar música a un text tant emotiu i amb tant significat és un repte apassionant"   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

 

 

MARC TIMÓN BARCELÓ

Castelló d'Empúries, 1980

CATALUNYA 5.714 - Obra per a cobla, percussió i cor

"El futur és el temps que està per venir, el demà. La humanitat ha esmerçat, des de temps immemorial, un gran esforç a intentar descobrir com serà l'esdevenidor i ha creat una munió d'arts i sabers endevinatoris a tal fi; modernament, s'han desenvolupat disciplines que, des de la ciència han contribuït a aquest esforç, la més reeixida és la prospectiva. En moltes cultures aquests fenòmens tenen gran rellevància, sota la forma de prediccions, d'algun oracle o profecia o de llegendes explicatives. A Europa la ciència ha batejat aquestes tendències com a superstició i no els atorga cap valor. Sigui com sigui, podem aventurar del cert que al 5.714 la "canción del verano" seguirà essent tant dolenta com enganxosa, que Dyango i Julio Iglesias continuaran triomfant pels escenaris i que els borbons seguiran vivint del "cuento". Però... què se n'haurà fet del poble català?"

 

 

 

 


FESTA DE LA MÚSICA PER A COBLA

Les dues obres del "30è Certamen musical Ceret-Banyoles de composició per a cobla" seran esstrenades per les cobles Ciutat de Girona i la Principal de la Bisbal i ARSinNova Cor de Cambra, al concert "Festa de la Música per a cobla" dins dels actes de la Festa de Sant Martirià.

Dilluns 20 d'octubre - Pavelló de la Draga de Banyoles - 11:30h