Concurs Premi Manel Saderra i Puigferrer

Bases:

28è Certamen musical Ceret-Banyoles

HOMENATGE A XAVIER MONTSALVATGE

El compositor i músic Xavier Montsalvatge serà homenatjat l’any 2012 en la commemoració del centenari del seu naixement. 

Nascut a Girona l’11 de març del 1912 i mort a Barcelona el 7 de maig de 2002, ha estat un dels compositors catalans més destacats de la segona meitat del segle XX. Va destacar principalment per la seva producció en música simfònica però també és important el seu treball de música de cambra, d’orquestra de corda i altres formacions com ara la cobla. També va fer música per a teatre, cinema i televisió.

Entre altres premis, va aconseguir el Premio Nacional de Música (1985), va ser finalista del Príncep d’Astúries i va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat el 1999. 

L’any 1991, amb motiu de l’organització a Banyoles del Simposi “La cobla i la Música” dins el programa de l’Olimpíada Cultural Barcelona 92, el president del Foment Joan Parnau, acompanyat per en Rafel Angelats, varen visitar al Sr. Montsalvatge a Barcelona per recollir la seva opinió i oferir-li participar-hi. Per la seva avançada edat no va ser possible però ens va donar tot el seu suport a part d’obsequiar-nos amb un llibre biogràfic amb la següent dedicatòria:

“El Foment” de Banyoles s’adhereix doncs als actes d’homenatge que s’organitzaran arreu durant l’any 2012 fent-lo protagonista del HOMENATGE de la 28a convocatòria dels Premis Ceret-Banyoles.

    

Albert Guinovart

Per compondre l’obra d’homenatge a Xavier Montsalvatge hem fet l’encàrrec el mestre Albert Guinovart un dels músics-compositors més destacats del panorama musical de casa nostra. 

Nascut a Barcelona l’any 1962, es tracta d’un dels músics més actius de la seva generació i la seva dedicació a la música l’ha portat a diferents camps: Des d’interpretació clàssica de repertori, a les gravacions i també a la composició i a la docència.

Com a pianista ha tocat amb les orquestres Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Simfònica de Madrid i d’altres d’arreu del món fent concerts sota la direcció dels més prestigiosos directors. En el camp de les gravacions, ha enregistrat discs amb obres de Joaquim Turina, Enric Granados, Isaac Albéniz, Joaquin Rodrigo i Xavier Montsalvatge, entre d’altres. També té gravacions de les seves pròpies composicions per a piano i piano i orquestra. En tant que compositor, apart de les obres simfòniques, destaquen musicals d’èxit com Mar i Cel, Flor de Nit, Gaudí, etc. i bandes sonores per televisió i cinema (Nissaga de Poder, Laberint d’ombres, Mirall trencat, El Cor de la Ciutat...).

Amb la cobla ha fet diverses experiències destacant “Mar i Cel” concert per a piano i cobla i “Rapsòdia de la Patum” per a piano, cobla i percussió. Ha fet també composicions per la “Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya”. Com a docent, des del 2002 és professor d’orquestració i composició a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

Amb el mestre Xavier Montsalvatge l’unia una gran amistat i va col·laborar estretament amb ell durant els ultims anys de la seva vida. Entre altres treballs és l’autor de la versió de cambra de les seves operes “El gato con botas” i “Babel 46”.