Guardó 2018

GUARDÓ DELS PREMIS

CERET-BANYOLES


L’artista i amic Jordi Bosch “Barraca” ha dissenyat una escultura per poder lliurar als premiats en el Certamen Ceret-Banyoles.

Partint de la figura de fusta i terracota (cada peça era original) que va dissenyar per l’anterior edició dels Premis, ens ha obsequiat amb un nou disseny que permetrà fer-ne reproduccions en bronze o alumini.

Com l’anterior, ha estat pensada per transmetre i simbolitzar la ciutat de Banyoles i el món de la sardana. En funció de com es col·loqui, pot tenir diferents lectures: La B de Banyoles, les voltes
de la plaça Major, la Competició de Cobles (Co-Co), la sardana, dues gotes d’aigua de l’estany...

El mateix autor, després de donar-hi “voltes”, ens ha proposat anomenar-la així: “VOLTES” 


Moltes gràcies, Jordi!

34è Certamen musical Ceret-Banyoles

                             


FESTA DE LA MÚSICA PER A COBLA

Dilluns 22 d’octubre a 2/4 de 12 del matí

Envelat Plaça de les Rodes – Banyoles

Des de l’any 1972, el dilluns de la Festa de Sant Martirià, té lloc aquest concert de música per a cobla que amb la participació de tres importants cobles ens ha ofert, al llarg dels anys, el millor repertori de les obres simfòniques escrites per a la cobla.

Enguany podrem escoltar les dues obres d’encàrrec de la 34ª edició dels Premis Ceret-Banyoles. Ho faran possible les Cobles Ciutat de Girona, La Principal de La Bisbal i Selvatana i enguany comptarem també amb la Jove Orquestra de Banyoles de l’Escola Municipal de Música.

Per a més informació al web www.elfoment.cat o a informacio@elfoment.cat

MARCEL SABATÉ I REIXACH

DECONSTRUCCIÓ, obra per a 3 cobles i percussió


Deconstrucció és un terme creat per parlar de noves creacions que es basen en d’altres de tradicionals, però en què els seus elements estan barrejats i reagrupats, i als  quals se’ls dóna diferents textures i tractaments.

És una obra en un sol moviment on s’utilitzen motius i cèl·lules de La festa de Sant Martirià de Conrad Saló i del Somni de Manel Saderra i Puigferrer, dos compositors molt estimats i interpretats en el concert de la Festa de la Música per a Cobla de Banyoles.

El so de les tres cobles i percussió vol crear un impacte en l’oient i alhora transportar-lo a una nova dimensió tímbrica, de sonoritats diferents i atrevides però que recorden i deixen entreveure el ressó de l’original.

Deconstrucció és aprendre del passat amb la mirada posada en el futur, un homenatge a aquests dos grans compositors que ens han precedit i un reconeixement enorme al Foment de la Sardana de Banyoles en la seva tasca d’enaltiment de la música per a cobla.

JESÚS SANTALIESTRA


LA MÀGIA DE L’ESTANY. Obra per a dues cobles i percussió en tres moviments


1r. moviment: Aigua i misteri Banyoles 

Dins un ambient bucòlic en Morgat llaura les seves terres. De sobte sent una veu que insistentment el fa tornar cap a casa. Un gran terrabastall fa desaparèixer la terra i aflorar l’aigua. Ha nascut l’estany.

2n. moviment: Éssers màgics a l’Estany 

Les aloges juganeres omplen amb la seva màgia tots els racons i tan sols el drac, per moments, ens transporta a les tenebres. Finalment regna la calma a l’Estany. La pau és tan gran que ens deixa sentir el so de les campanes de Santa Maria de Porqueres sota les seves aigües.


3r. moviment: Campanades de festa 

Avui és Sant Martirià, festa grossa a Banyoles. Les campanes repiquen, el so de la sardana envaeix tota la ciutat i a l’Estany s’emmiralla l’alegria.