Guardó

GUARDÓ DELS PREMIS

CERET-BANYOLES

 

 

L’artista i amic Jordi Bosch “Barraca” ha dissenyat una escultura per poder lliurar als premiats en el Certamen Ceret-Banyoles.

Partint de la figura de fusta i terracota (cada peça era original) que va dissenyar per l’anterior edició dels Premis, ens ha obsequiat amb un nou disseny que permetrà fer-ne reproduccions en bronze o alumini.

Com l’anterior, ha estat pensada per transmetre i simbolitzar la ciutat de Banyoles i el món de la sardana. En funció de com es col·loqui, pot tenir diferents lectures: La B de Banyoles, les voltes de la plaça Major, la Competició de Cobles (CoCo), la sardana o una gota d'aigua de l'estany.
 

El mateix autor, després de donar-hi “voltes”, ens ha proposat anomenar-la així: “VOLTES” 

 

38è Certamen musical Ceret-Banyoles

                             

 

FESTA DE LA MÚSICA PER A COBLA

 

Dilluns 24 d’octubre a 2/4 de 12 del matí

Pavelló de la Draga – Banyoles

És el tradicional concert del dilluns de la Festa de Sant Martirià que se celebra des del 1972. Al programa hi figuren les estrenes de les  obres guardonades als Premis Ceret-Banyoles en la convocatòria que fem, cada dos anys, des de Banyoles.

Enguany, al concert del dilluns 24 d’octubre podrem escoltar l’obra d’encàrrec de l’Anna Abad “El paratge de Les Estunes”.

L’any vinent, al concert del dilluns 23 d’octubre de 2023, escoltarem l’obra que Josep-Maria Serracant està composant d’homenatge a Jesús Ventura malauradament traspassat el mes de maig passat.

 

Per a més informació al web www.elfoment.cat o a informacio@elfoment.cat

anna abad i gils

 

EL PARATGE DE LES ESTUNES
 

Suite per a dues cobles, narrador i percussió. Deien els avantpassats banyolins que en aquest bosc de roures i alzines, al peu de la carretera de Mieres, sempre ha estat difícil discernir entre la ficció i la realitat i que, dins les esquerdes verticals de les grans pedres que el caracteritzen, hi viuen uns éssers invisibles a la llum del dia però personificats en forma de dona durant la nit. Mossèn Constans, arran dels misteris que rodejaven aquest indret escrigué ...en les nits de clara lluna, en les nits de calma i de dolcesa, s’oïa el finíssim i llunyà ressò d’una música fantàstica.... i algú assegurà haver contemplat, una nit d’aquestes, els encantats fent la sardana damunt les aigües platejades de l’estany. Les seves mans tenien el color de l’ivori, llançades a l’atzur, les seves cabelleres sedoses pessigollejaven la nítida pell de sos braços nus i sos peus bellugadissos jugaven temorosament amb la superfície mansoia de l’aigua...

Aquesta obra presenta sonorament aquest paratge únic, la seva llegenda i els cants que entonaven les dones d’aigua, fades o “goges” mentre, com ja escrivia Jacint Verdaguer, filaven i contemplaven l’estany des de Les Estunes.

 

JOSEP-MARIA SERRACANT I CLERMONT

L’encàrrec pel Premi Ceret-Banyoles 2023 era fet a en Jesús Ventura. Malauradament el compositor, músic, director, comunicador i bon amic va traspassar el mes de maig passat i ens calia trobar un compositor que pugues vehicular l’homenatge que mereix el mestre desaparegut. En Josep-Maria Serracant va acceptar la nostra proposta... 

...ja des d’ara treballaré amb tot l’entusiasme. Tinc la intenció d’escriure una obra de record d’en Jesús, expressant els sentiments que la seva manca ens produeix seguits de la glossa de tot el que ens ha deixat tant humana com artísticament; un final positiu de la seva petjada per la vida.

Complanta i goig per a un músic Podria ser el seu títol... Em basaré en el text que Jordi Lara m’escriurà i que serà interpretat per una mezzosoprano acompanyada d’una cobla amb un estol de percussions...