26
Fruit de l’esforç de les entitats que, amb els seus actes, configuren la Festa Major de Banyoles, enguany hem viscut una Festa amb moltes novetats. Això, junt amb tres dies de temps esplèndid en mig d’aquest octubre tan plujós, ha fet que en puguem presentar un balanç molt positiu de tot plegat. 

Bàsicament l’esforç es va encaminar en primer lloc a acostar la Festa al centre de Banyoles (envelat a la plaça de Les Rodes) i en segon lloc a donar protagonisme a la faràndula de gegants i capgrossos incorporant-hi nous elements del bestiari banyolí i especialment el DRAC de Banyoles. Podem dir que ambdues coses es van aconseguir, ja que l’envelat es va omplir en els concerts i especialment en els Balls de Festa Major que van ser molt lluïts i amb molta gent (que fossin gratuïts també hi va ajudar).  Quant a la faràndula vàrem veure  una multitud de gent que va  acompanyar la cercavila i la Plaça Major es va omplir, tant el divendres al vespre amb la “tronada” com el dissabte a la tarda, per veure els balls del Drac, dels cavallets i dels Gegants i capgrossos que varen ser viscuts amb entusiasme pel públic. En acabar, recuperació històrica de l’antic “Ball de passada” amb quatre cançons populars: “El magnífic”, “L’airet de matinada”, “El monstre de Banyoles” i “El tren pinxo de Banyoles” i desfilada de tot junt amb les cobles, fins davant l’Ajuntament.

Pel que fa a les activitats pròpies del Foment, també hem de fer un balanç positiu: L’envelat va funcionar força bé i els concerts es varen desenvolupar molt correctament. Si es vol continuar apostant per l’envelat, només caldrà polir alguns detalls sobretot de logística.

El trasllat de La Draga a Les Rodes (que ens feia molt de respecte) hem de considerar que va funcionar i els banyolins varen tenir més a prop els actes festius.

Punt i a part és el programa del “coco jove” del dissabte a la tarda. És evident que caldrà trobar un punt d’equilibri entre les sardanes, les cobles, la cercavila i els balls de la faràndula. Creiem que tot hi cap i que hem de trobar la manera d’incloure, amb tots els honors, aquests balls tradicionals dins la programació de la tarda. Caldrà treballar-hi tots plegats.

El Concurs de Colles del diumenge al matí, la Competència de Cobles de la tarda amb la sardana estereofònica Somni, el Concert i les sardanes del dilluns, que la gent viu plenament i intensament, complementen la gran tradició sardanística de Sant Martirià des del segle XIX.

Per acabar, destacar el concert del dilluns al matí que, a l’envelat, ens va permetre viure un any més la Festa de la Música per a Cobla acompanyats de molt forasters que, malgrat ser un dia laborable per a ells, no hi falten mai. Enguany amb un programa de bona música que les tres cobles i la Jove Orquestra de Banyoles de l’EMM varen desenvolupar amb molta traça i que va ser molt ben rebut per tothom. Vàrem acabar amb la sardana cantada “Vent d’octubre” a càrrec de les tres cobles dirigides pel seu autor Paco Viciana, mentre a la pantalla es projectaven imatges de l’1 d’octubre i la lletra punyent del poema de Josep Navarro. Tot plegat molt espectacular i emotiu i que va fer saltar les llàgrimes a més d’un.

Actions: E-mail | Permalink |