10
M'han proposat si volia fer un escrit sobre les audicions de sardanes enfocades al jovent que es van portar a terme l'estiu passat a la Plaça Major. Després de pensar-ho, he cregut que no podia deixar passar l'oportunitat.

Tinc el ple convenciment que iniciatives així s'haurien de portar a terme any rere any. Fem-ne una tradició. De ben segur que cada any seria més gran l'èxit que aconseguiríem. Feia goig veure tant de jovent ballant alhora, cadascú dintre de les seves possibilitats (és el menys important), però gaudint. Són autèntics cursets d'aprenentatge. No és gens fàcil veure jovent ballant a les audicions, això ho sabem tots de sobres, però deixeu-me explicar dues cosetes.

La primera, ja fa uns quants anys, ensenyant a ballar sardanes a nens i nenes molt jovenets a una escola de Banyoles, fèiem servir uns quaderns que ens proporcionava la Diputació de Girona i una de les activitats que hi havia era la de contestar una pregunta tan senzilla com: "Qui pot ballar sardanes?". Òbviament hi havia una resposta que era "Tothom", però la que va ser més votada era una que deia "Els majors de 65 anys". A la seva manera tenien raó. No calen comentaris. Segur que tots els nens i nenes que hi havia a la Plaça l'haguessin contestat d'una altra manera. Això sí, molts anys i al final dels cursets, acabàvem amb una audició a la Plaça Major on feia goig veure-hi tanta joventut. Potser estaríem recuperant això d'una altra manera.

La segona, cal comentar que molts balladors de les colles sardanistes han sortit de cursets i audicions de sardanes. La majoria de balladors de la colla infantils N.I.N.S. en són un clar exemple. I són els campions de Catalunya 2018 en la seva categoria, possiblement sense precedents a la dilatada història de colles sardanistes a la nostra ciutat. Ja per això sol val la pena. I sense oblidar la nostra colla alevina Tren Pinxo, que han quedat tercers de Catalunya. I els de la colla Banyoles, molts d'ells alumnes meus d'uns cursets a les escoles de ja fa... Buf, ja no recordo quants anys!

He deixat per al final parlar de les cobles joves que hi prenen part. Fantàstiques. És el complement perfecte a l'audició. Tenim a la nostra demarcació escoles de cobla que fan un treball exquisit i on moltes formacions es nodreixen de grans músics que alhora es converteixen en grans compositors joves. Donar-los oportunitats de ser protagonistes en audicions a la Plaça Major de Banyoles, per exemple, o de qualsevol altre poble o ciutat, fa que els enriquim a ells i ells ens ajuden, i molt, a atreure joves a ballar sardanes encara que només sigui en aquell moment. Ho hem d'aprofitar al màxim per sortir-ne tots beneficiats.

El meu vot és clar: un sí rotund a aquests cicles d'audicions. Això sí, demanaria estudiar millorar aspectes importants: un cadafal ample i una il·luminació adequada donaria més importància a les cobles que hi prenen part. Tot i això, encara que sigui a les fosques, segur que també són divertides i no deixaria de fer-les. Endavant!

Xavi Figueras
Actions: E-mail | Permalink |