20
Hem viscut un any més les Festes de Sant Martirià i, amb un temps esplèndid, tots els actes van ser molt concorreguts i ben gaudits per tots els banyolins i forasters que ens van voler acompanyar. Voldríem però destacar el concert “Festa de la Música per a Cobla” del dilluns al matí amb l’estrena de les obres d’encàrrec del 30è Premi Ceret-Banyoles.

Enguany vàrem comptar amb les cobles Ciutat de Girona, La Principal de La Bisbal i Selvatana que, per començar, varen oferir 6 sardanes. En la primera passada la Ciutat de Girona ens va interpretar “Per tu, Francina” de Joan Lluís Moraleda dedicada a la gran amiga i col·laboradora Francina Boris. És una sardana fresca en la qual Joan Lluís, una vegada més, posa en evidencia el gran domini que té de la cobla. Tot seguit dues estrenes “El meu amor” de Paco Viciana a càrrec de la Selvatana i “Melangiosa” d'Esteve Palet Mir per la cobla de La Bisbal. En la primera, en Paco ens transmet el profund sentiment d’amor cap a la seva dona, la Marta. “La part final dels llargs s’inspira en el tercer moviment, Presto, del concert núm. 4 de Bradenburg de Johan Sebastian Bach, un tema vital i alegre tal com és ella” ens diu el seu autor. La segona l’Esteve la dedica als seus avis paterns i, tal com indica el títol, ens transmet la malenconia i l’enyorança dels temps de la seva infantesa amb un cant deliciós dels llargs a càrrec del fiscorn, “instrument que tocava l’avi”.

En la segona ronda, de sardanes de lluïment, el protagonisme va ser per la tenora: La Ciutat de Girona amb “Portugalenca” de J.Roura-C. Saló, la Selvatana amb “Flor de Maig” de Josep Coll Ligora i La Bisbal amb “Escumejant” de Manel S. Puigferrer. Una veritable exhibició dels protagonistes Josep Coll, Josep Farras i Ferran Miàs que van entusiasmar al públic assistent. Per acabar la primera part, la Selvatana va oferir la Fantasia per a cobla “Presents de Boda” de Josep Serra. Una composició de l’any 1923 però que, després de 90 anys, manté tota la frescor amb què va ser creada.

A la segona part va venir el plat fort del concert: Dues estrenes d’encàrrec del 30è Premi Ceret-Banyoles. Primer en Jordi Molina amb “Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat” que ens van oferir la cobla Ciutat de Girona i el Cor de Cambra “ARSinNOVA” amb els percussionistes Ferran Carceller i Pau Montané. Inspirada en els goigs de la Capella Marcús de Barcelona que es van escriure el 1714 per tal que la fe en la victòria ajudes a resistir l’embat de les tropes assetjants. Jordi Molina ha sabut fer-ne un veritable cant a la llibertat que el cor va interpretar amb una ferma resolució.

Tot seguit va ser el jove compositor Marc Timón que amb la cobla La Principal de La Bisbal i el mateix Cor i percussionistes ens va oferir “Catalunya 5714”. L’encàrrec rebut feia referència a compondre una obra que, tot i celebrar el tri-centenari, ens projectés cap al futur i que fos una esperança pel nostre atribolat país. Doncs en Marc va presentar un poema simfònic èpic, però a la vegada una obra plena de sensibilitat que narra de forma poètica l’anhel de llibertat i el destí de lluita constant de la nació catalana. “L’obra parteix d’una introducció inicial grandiloqüent, per donar pas a un tema ombrívol, però sense victimismes, que acaba desembocant en una tornada en forma d’himne, que es recupera al final de l’obra amb tota la potència orquestral que donen el cor i la cobla sumats” ens diu el mateix autor: Tot un himne a la nostra llibertat!

Fotos: TiT Fotògraf

Per acabar el concert les tres cobles juntes ens van oferir 3 sardanes arranjades per a ser interpretades de conjunt amb la percussió de David Pellicer: “La Veu de Catalunya” de Josep Mª Ruera, “La Flama de la Sardana” de l’enyora’t mestre i amic Tomàs Gil i Membrado desaparegut fa pocs mesos a 99 anys i “La Festa de Sant Martirià” de Conrad Saló, amb arranjaments i direcció de Jesús Santaliestra, Jesús Ventura i Francesc Cassú, respectivament. Amb la interpretació dels Segadors –en versió oficial de la Generalitatcantada per tot el públic dempeus va acabar aquest concert de música per a cobla que els assistents no oblidarem fàcilment.
Actions: E-mail | Permalink |