08
Molts dels nostres socis s’hauran assabentat de la mort de la senyora Francina Boris, coneguda sobretot com una de les locutores de ràdio més emblemàtiques de casa nostra. Amb una veu i una dicció privilegiades, la seva experiència dilatada i vital davant dels micròfons i un munt de relacions, li havien permès que també s’endinsés en el món del doblatge i de moltes activitats socials. La Francina era una personalitat que el país s’havia fet seva.

Reconeguda i premiada amb la Creu de Sant Jordi, com el nostre Foment, també havia rebut moltes altres distincions i homenatges. La trajectòria professional i la inequívoca i tossuda defensa catalanista i de les nostres tradicions, especialment relacionades amb el món sardanista i la divulgació que n’havia fet, eren elements irrefutables per concedir-li.

Personalment, teníem relació des dels anys seixanta, quan me la va fer conèixer l’amic i llavors també company locutor de Ràdio Girona, Enric Frigola, un altre gran professional de ràdio i televisió, que fins al darrer moment li ha professat una amistat i veneració extraordinaris.

En l’etapa que des del Foment vam decidir d’incorporar una veu femenina a la locució per les presentacions a la Festa de la Música per a Cobla, la vaig proposar per estar al meu costat. Qui millor que ella en aquell moment? I la seva participació duraria des de l’any 1981 fins al 2005. No cal dir que sempre hi aportava detalls d’experta i demostrava la seva gran mestria.

En els meus vint-i-cinc anys laborals a Girona, de tant en tant em venia a veure, i sempre amb iniciatives culturals que em sorprenien i que volia compartir amb mi. Si coincidíem casualment pel carrer, i malgrat que ja darrerament anés acompanyada i amb cadira de rodes, no per això se n’havia oblidat, encara em feia memòria de resultats o es lamentava pels fracassos. També evocava sovint en clau de record.

Aquest record, i particularment el de la seva veu càlida i amable, són els que ara se’ns apilonen arran del desenllaç. Que descansi en pau i el nostre condol també en nom del Foment.


Josep Maria Massip

Actions: E-mail | Permalink |