23
Va ser l’any 1972 que una colla d’amics varem assumir l’organització dels actes sardanístics de Sant Martirià. Els concerts de cobla-orquestra hi tenien molta tradició, però feia uns anys que no se’n feien. La Festa Major ja se celebrava dissabte/diumenge/dilluns i varem creure que el dilluns al matí, hi encaixava perfectament un concert exclusivament de cobla: va nèixer la “Festa de la Música per a Cobla”. Érem conscients però, que en ser dia laborable seria una activitat enfocada cap els banyolins.

La realitat però va ser que, en molt pocs anys, el prestigi del nostre concert, sempre amb tres de les millors cobles, va arribar a tot Catalunya fent petita la sala del Mercantil. Els motius devien ser diversos: bones Cobles, un programa acurat, la bona acústica i el confort de can Xampinya... però creiem que n’hi va haver un atre molt important: el comentari a cada peça, fet amb molta cura, i que es llegia abans de cada interpretació.

De la seva lectura, des del primer dia, se’n va fer càrrec el company Josep Mª Massip. Ell ja tenia una experiència com a corresponsal de premsa i ràdio i va assumir-ho amb una gran exigència i responsabilitat. I així en Josep Mª va passar molts anys, entre bambolines del Mercantil, que sabeu tenia un escenari molt petit. No hi havia espai ni per seure i menys per tenir una petita taula. Però ell, micròfon en mà, amb la seva veu clara i pausada, anava llegint els comentaris preparats. Més endavant, l’any 1981, va proposar que l’acompanyés l’estimada i enyorada Francina Boris. Un altre encert: la combinació de la seva veu amb la veu dolça de la Francina va encantar l’auditori. I així va ser que el 2005 va agafar el relleu la companya Mercè Planas per la merescuda jubilació de la Francina.

L’any passat va fer 45 anys que en Josep Mª assumia aquesta responsabilitat. Sabem prou bé que hi ha patit molt: per la veu, per la feina, pels comentaris... però no hi ha faltat cap any.

Ara ens ha demanat un relleu i, a contracor, no ens hi hem pogut negar. Per sort sabem que amb la Mercè, molt implicada també a la ràdio i la presentació de concerts de cobla, anirem molt ben servits.

Gràcies Josep Mª per la teva bona feina. Però sobretot gràcies pel teu compromís i esperem seguir comptant amb la teva col.laboració.

EL FOMENT 
Text publicat al programa de mà de concert de la Festa de la Música per a Cobla
Actions: E-mail | Permalink |