30
L’Esbart deixa enrere un any molt intens. Han estat dotze mesos de feina constant i amb un resultat molt positiu. Tots els reptes que es van marcar en començar el 2015 s’han assolit i amb escreix, com podreu llegir a continuació.

La reestrena de Balneari el mes de maig va ser tot un èxit. Més d’un miler de persones van omplir tot el paratge de la Puda per veure com l’Esbart tornava a representar, dotze anys després, la coreografia de Leo Quintana. L’arribada dels balladors amb carruatges i automòbils de l’època va ser un aspecte que va sorprendre el públic. A més a més, també es va poder tastar la típica cansalada banyolina.

El boom que va provocar la reestrena de Balneari va originar que poques setmanes després l’Esbart tornés a representar l’espectacle a Banyoles, en concret al parc de la Muralla. Tanmateix, es va representar l’obra a Cornellà de Llobregat.

Pel que fa a l’estiu es va fer l’habitual intercanvi cultural amb altres grups de dansa. En aquesta ocasió es va rebre el grup “Iteshu” de Mèxic i el grup “Racies Urdeñas” de Toledo. A finals d’agost el cos de dansa va viatjar cap a Toledo, amb motiu del XVIII Festival Nacional de Folkore Villa de Urda. De nou, aquest intercanvi va permetre conèixer altres cultures i, a l’hora va servir per fer grup dins del conjunt de dansa.

Un altre projecte que s’ha dut a terme durant aquest any ha estat la col·laboració en l’espectacle, Els Àngels fan Ballades, del conjunt banyolí Germà Negre. L’espectacle pivota sobre tres elements: Germà Negre, l’Esbart i la Cobla Selvatana. El fet de ballar amb música en directe i fer-ho amb dos conjunts professionals ha estat un factor molt motivador per al cos de dansa de l’Esbart. D’entre les cançons populars de les quals s’han fet versió, es poden destacar: El rei vol corona, Cançó de la llum o Noia de Porcellana. La coreografia de les danses, de nou ha estat a càrrec del gracienc Leo Quintana. L’espectacle es va estrenar a l’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa i també s’ha portat a Vilafranca del Penedès i a Ripoll. A principis del 2016 es podrà oferir aquesta representació més a prop del nostre territori.

Per últim, l’estrena més recent ha estat la coreografia de Calaixos de la mà de la Laida Tanco i en Quim Serra. Les danses muntades a partir de la música de Pascal Comelade, han tingut molt bona rebuda tant a Ceret com a Sant Esteve de Palautordera. La coreografia té com a element central els calaixos que fan de fil conductor durant tot l’espectacle. Calaixos es podrà veure al Teatre Municipal de Banyoles l’abril del 2016.

No es pot acabar aquest resum anual sense esmentar els futurs balladors del cos de dansa. El curs que es va iniciar a principis d’Octubre va portar nous nens i nenes a formar part de la família de l’Esbart. És molt important per la salut de la dansa tradicional tenir una bona base i nosaltres no ens podem queixar. De fet, aquest any dos balladors han passat a formar part del cos de dansa. El fet de fer uns anys ballant els ha permès incorporar-se immediatament a la dinàmica de ball del cos de dansa i ja s’han estrenat amb els “grans”!

  

Actions: E-mail | Permalink |