01
Aquest passat mes d’agost, l’Esbart Fontcoberta va fer un seguit d’actuacions a Mèxic. Tot va començar amb la inauguració d’un carrer a Fontcoberta que li van posar el nom de l’expresident mexicà Lazaro Cardenas. Aquesta circumstància va propiciar els primers contactes amb uns mexicans bons amics de Catalunya: l’historiador Dr. Josep Maria Murà i el promotor cultural Sr. Nacho Cadena, els quals, juntament amb les institucions que representen, van programar l’estada del grup a l’Estat de Jalisco amb tot un seguit d’actuacions.

A nivell institucional, ens va acompanyar una representació de l’Ajuntament de Fontcoberta, encapçalada pel seu Alcalde, Sr. Joan Estarriola, i a la ciutat de Guadalajara vam ser rebuts pel regidor de cultura de l’Ajuntament, pel director de la Biblioteca Nacional de l’Estat de Jalisco a Zapopan, pel vicepresident de la Camara de Comercio de Guadalajara i pel Colegio de Jalisco de Guadalajara. A la ciutat de Puerto Vallarta vàrem ser rebuts pel President Municipal (l’alcalde) i pel rector de la Universitat.

Quan a les actuacions, la primera la vam fer el mateix dia de l’arribada a Guadalajara, al Colegio de Ingenieros, en el marc d’una festa on l’esbart va obsequiar als assistents amb el ball de gitanes. L’actuació següent va ser a la Biblioteca Nacional situada en el Centro Cultural Universitario, amb motiu de l’estrena de les instal·lacions, les quals vam poder visitar i comprovar com una de les sales de la Biblioteca esta dedicada a la literatura catalana.

Les altres tres actuacions les vam fer a Puerto Vallarta: el dimecres 24 a l’Auditori del Centro Universitario de la Costa, amb totes les butaques plenes d’estudiants universitaris; el divendres 26 a la Plaza Caracol, on vam compartir escenari amb el grup local Xiutlla de Puerto Vallarta, i el diumenge 28 al Teatro Vallarta, una magnifica instal·lació que es va omplir d’espectadors que van quedar admirats de l’espectacle ofert pels nostres dansaires.

Totes les actuacions van tenir una molt bona acollida del públic, en bona part sorprès pel contingut de l’espectacle i de la riquesa del nostre folklore, així com un ampli ressò en els medis de comunicació local.

A més de les recepcions oficials i les ballades de l’esbart, hem de destacar la generositat dels nostres amfitrions, que ens van obsequiar amb totes les atencions possibles, i a més, amb la seva amistat i la seva companyia, privilegi que ens va permetre conèixer de primera mà el país i la seva gent. En definitiva, una experiència magnífica i un gran record.
Actions: E-mail | Permalink |