20
FUSIÓ MARCA EL RITME DE L’ESBART DURANT EL 2018

Com es va avançar en el butlletí del 2017 referent a les activitats de l'any anterior, aquest 2018 el repte més engrescador que l'Esbart Fontcoberta de Banyoles tenia per endavant era dur a terme l'espectacle conjunt amb l'Esbart Castelló d'Empúries, Fusió.

La història que explica la coreografia és la d'en Martirià de Banyoles que recorda quan era jove i va conèixer una noia Castelló d'Empúries, la Candela, durant les festes de Sant Narcís de Girona. Ella treballava al mar i ell al camp, molt lluny l'un de l'altre, cada un amb les seves vides, però es van enamorar. Es troben al mercat, cadascun venent els seus productes i no poden evitar estimar-se. Finalment es casen i tenen una vida plena a mig camí entre el mar i la muntanya, entre dues terres. Malauradament, ella cau malalta i mor. Ell, però, no l'oblida, i cada any torna a les festes de Sant Narcís on la va conèixer.

En aquest nou espectacle els esbarts de Banyoles i de Castelló d'Empúries van decidir fer una fusió, un projecte en comú. Cada cos de dansa, amb el seu estil, i els dos directors artístics, Leo Quintana i Marta Álvarez van treballar en conjunt per trobar aquesta unió entre dos estils de vida, de dansa i de persones.

L'estrena de la dansa es va produir a la vila comtal de Castelló el dia 15 d'agost al pati del Palau dels comtes, al costat de l'ajuntament castelloní. Un centenar llarg de persones van omplir aquest espai, a l'aire lliure, i van poder veure per primera vegada el treball conjunt dels dos esbarts, amb més de 30 dansaires sobre l'escenari.

D'altra banda, la coreografia es va representar a Banyoles els dies 22 i 23 de setembre al Teatre Municipal. De nou, com va passar al municipi alt empordanès, la representació va ser tot un èxit i més de 300 persones van gaudir de l'espectacle dels dos esbarts.

En les pròximes setmanes sortirà a la llum un vídeo promocional per tal de poder exportar aquest nou espectacle a altres poblacions de Catalunya.

Així doncs, com diu el titular d'aquest resum del 2018, l'any ha estat marcat per aquest espectacle. No obstant això, l'Esbart Fontcoberta de Banyoles també ha dut a terme actuacions a diverses poblacions de Catalunya com Crespià, Bàscara, Cervià de Ter, Palol de Revardit o Llívia, entre d'altres.

A més a més, com cada any, el mes de juliol va tenir lloc a Banyoles el Festival Folklòric amb la participació de diversos membres de l'Ethno Catalonia, i també els grups provinents de Palestina i Sèrbia. D'altra banda, també hi va haver l'actuació dels bastoners Els Picots del Fluvià, de Sant Miquel de Fluvià.

Actualment el cos de dansa està recuperant diversos balls que fa temps que no s'ofereixen, i també n'està aprenent de nous per tal d'ampliar el ja extens repertori. En aquest sentit, en les darreres setmanes s'està assajant amb l'objectiu de poder representar, de nou, el ball de cascavells de 6 parelles que en el seu dia el coreògraf Eduard Ventura, va ensenyar a l'Esbart.

Rubén
Actions: E-mail | Permalink |