30
Per l'Esbart Fontcoberta de Banyoles l'any 2017 ha estat un any amb molts de canvis, sobretot en la segona meitat d'any. Després d'un inici de curs un xic desmotivant sembla que l'Esbart ha tornat a agafar energia i encara el 2018 amb molt bones perspectives.

Els primers mesos d'aquest any que ara arriba a la seva fi es van dedicar a la recuperació de danses tradicionals que havien quedat oblidades i que molta gent de l'actual cos de dansa desconeixia.

La dansa més important que es va recuperar van ser les Gitanes de Rubí, una coreografia que l'Esbart va tornar a portar sobre els escenaris després de 5 anys. En concret va ser a Lituània, on l'Esbart Fontcoberta va tornar a viatjar-hi per tercer cop per formar part del Festival Folklòric de la localitat de Nyda. A més a més d'interpretar les Gitanes i altres danses tradicionals, tots els membres de l'Esbart van oferir diversos productes típics de la gastronomia del nostre país.

Amb el mes de juliol va arribar el 22è Festival Folklòric de Banyoles amb la novetat que aquest any s'emmarcava dins de les activitats de l'Ethno Catalonia, un campus folk internacional que agrupa músics i ballarins durant els mesos de juliol i agost. A més de la presència de músics de l'Ethno Catalonia, enguany el Festival Folklòric va comptar amb la presència de grups de Nicaragua i del Senegal. D'altra banda, l'endemà del Festival Folklòric el recinte de la Muralla de Banyoles també va acollir una trobada d'Esbarts infantils.

Un altre fet a destacar del mes de juliol va ser la col·laboració de l'Esbart Fontcoberta amb l'espectacle "Ballarins de Girona Junts contra el càncer" que va tenir lloc al Teatre de Bescanó.

L'espectacle, organitzat per David Rodríguez, ballarí professional i exmembre de l'Esbart aplegava diverses variants de la dansa amb un denominador comú: que tots eren de les comarques gironines.

Un cop acabat l'estiu, l'Esbart semblava que no tenia cap objectiu fixat, però a partir del mes de setembre el coreògraf Leo Quintana es va convertir en el nou director artístic del cos de dansa. De la mà de Quintana l'Esbart ha estat treballant en diverses coreografies que ell mateix va muntar anys enrere per altres companyies. En concret s'està treballant amb les danses El Banyut i el Contrapàs de Cosses, dos balls que Leo Quintana va inventar per a l'Esbart Orfeó Gracienc.

D'altra banda, una altra de les novetats que ha portat el final d'any ha estat la col·laboració que l'Esbart Fontcoberta de Banyoles i l'Esbart Castelló d'Empúries duran a terme. Els dos esbarts de la mà dels seus dos coreògrafs, Quintana i Marta Àlvarez, faran un espectacle conjunt. No serà la primera vegada que l'Esbart faci un espectacle amb una altra entitat, però sí que serà la primera ocasió en què ho farà amb un esbart de les comarques gironines.

Per tancar aquest resum anual, s'ha de comentar que aquest nou curs iniciat al setembre ha portat a 4 nous balladors al cos de dansa provinents dels juvenils de l'Esbart. Un fet que dóna aire nou al grup i anima als més petits a continuar ballant amb l'entitat.

 

Actions: E-mail | Permalink |